събота, 5 февруари 2011 г.

Хиперреалност ли е Фейсбук?


Фейсбук-реалност или илюзия, симулация на нещо, което никога не е съществувало?

За повечето хора, към този момент, Фейсбук е не само нещо реално съществуващо, а сайт, с който те се събуждат и заспиват, в който отбелязват и споделят всичко, което им се случва. С две думи-целият им живот върви паралелно с тази социална мрежа, която непрестанно се опитва да изтрие всяка останала следа от истинното и реално доловимото.

Да, според буквалното значение на думата „реалност“(всичко, което съществува), Фейсбук също спада към тази категория. Но не е ли тази социална мрежа по-скоро идеалната реалност, тази, която ние сами си изграждаме с желанието за една по-добра такава?

Точно тази теза защитава френският социолог Жан Бодрияр. Той смята, че много често човек търси щастие именно чрез симулация и имитация на реалността, а не чрез досегът със самата нея. Бодияр нарича това явление „хиперреалност“ и го определя като симулация на нещо, което никога не е съществувало в действителност. Според него тази хиперреалност заменя реалния обект, и се превръща видимо в по-реален от самия него, точно както Фейсбук заменя реалния живот и общуване.

Съвременното човечество с напредналите технологии и хилядите начини на общуване, започва да напуска реалността. Вече човек предпочита да напише на най-добрия си приятел, че го обича на стената му във Фейсбук, вместо да го види и да му го каже лично. По лесно е така, разбира се, но това е едно „анти-общуване“, такова, което не само не помага при комуникацията между хората, но и й пречи. Така човек все повече се вглабява в собствения си измислен и толкова прекрасен свят, където всичко е така лесно и безгрижно, и все повече се отдалечава от онзи не-идеален, но пък-Истинският.

И в крайна сметка:“Абе за кво ми е реален свят, кат си имам Facebook world?!...

0 коментара:

Публикуване на коментар